Zoeken

Eerst een hoger pensioen en daarna een lager pensioen: hoe zit dat nu precies?

05/11/2019

Als u met pensioen gaat, krijgt u het ouderdomspensioen dat u bij ons heeft opgebouwd. Dat is duidelijk. Maar u kunt de eerste jaren ook voor een hoger pensioen kiezen. Daarna gaat uw pensioen omlaag. Andersom kan ook: eerst een lager pensioen en later een hoger pensioen.  We leggen u graag uit hoe het werkt.

Eerst een hoger pensioen, daarna een lager pensioen
Eerst een hoger pensioen en daarna een lager pensioen kan interessant voor u zijn als u vóór uw AOW-leeftijd met pensioen gaat en dus nog geen AOW krijgt. Door dat hogere pensioen vangt u het gemis aan AOW als het ware op.

Dat is misschien handig als u de eerste jaren van uw pensioen nog hoge lasten heeft, zoals een hypotheek of studerende kinderen. Of die eerste jaren meer geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor verre reizen of het verbouwen van uw woning.

Eerst een lager pensioen, daarna een hoger pensioen
Eerst een lager en daarna een hoger pensioen is misschien interessant voor u als u nog andere (tijdelijke) inkomsten hebt. Of als u een jongere partner heeft die nog werkt. Ook als u op termijn hoge (zorg)kosten verwacht, kan het verstandig zijn om de eerste jaren voor een lager pensioen te kiezen.

Een voorbeeld
U heeft op uw 68e een levenslang ouderdomspensioen opgebouwd van € 10.000 per jaar. U kiest de eerste 5 jaar voor een hoger pensioen en daarna een lager pensioen. Tussen uw 68e en 73e krijgt u 120,9% van € 10.000, dus € 12.090 per jaar. Vanaf uw 73e krijgt u 90,7% van € 10.000; dat is € 9.070 per jaar. In dit geval is het laagste bedrag precies 75% van het hoogste bedrag. Het pensioenreglement schrijft deze mogelijkheid voor.

Wilt u weten wat eerst een hoger pensioen en daarna een lager pensioen (of juist andersom) betekent voor úw financiële situatie? Neem dan contact op met onze Pensioendesk. Wij helpen u graag verder.