Zoeken

Scheiden: wat betekent dat voor mijn pensioen?

29/05/2019

Een huwelijk of een geregistreerd partnerschap sluiten we voor altijd. In principe dan. Want we weten allemaal dat relaties onderhouden niet makkelijk is. Het kan daarom voorkomen dat een huwelijk of geregistreerd partnerschap voortijdig strandt.

Stoppen met een relatie is vaak al moeilijk genoeg. Naast emotionele gevolgen zijn er ook financiële gevolgen om rekening mee te houden. Pensioen is dan niet iets waar we meteen aan denken. Toch is het belangrijk om dat wél te doen.

Een voordeel: u hoeft uw scheiding of de beëindiging van uw geregistreerd partnerschap niet bij GE Pensioen te melden. We krijgen dit automatisch door via de gemeente waar u woont. 

Wat gebeurt er met mijn ouderdomspensioen bij een scheiding (of beëindiging van uw geregistreerd partnerschap)?

  • Uw ex-partner krijgt de helft van het door u tijdens de relatie opgebouwde ouderdomspensioen. We noemen dat verevenen. U kunt ook afspreken dat de één meer krijgt dan de ander.
  • Uw ex-partner krijgt zijn of haar deel van het ouderdomspensioen als u met pensioen gaat. De uitkering stopt als u overlijdt. Als u overlijdt vóór uw pensioendatum, krijgt uw ex-partner geen ouderdomspensioen. Als uw ex-partner eerder dan u overlijdt, is het hele ouderdomspensioen weer voor u.
  • Is uw scheiding officieel vastgelegd in het register van de burgerlijke stand? Dan moet u ons binnen 2 jaar laten weten wat u met uw ex-partner heeft afgesproken. Gebruik hiervoor het formulier Verdeling van ouderdomspensioen bij echtscheiding. Wij zorgen er daarna voor dat uw ex-partner het afgesproken bedrag rechtstreeks van ons krijgt. Krijgen wij dit formulier niet? Dan moet u dit zelf regelen!

Wat gebeurt er met mijn partnerpensioen bij een scheiding (of beëindiging van uw geregistreerd partnerschap)?

  • Uw ex-partner krijgt ook het partnerpensioen dat u tijdens de relatie opbouwde. We noemen dat het bijzonder partnerpensioen.
  • Uw ex-partner krijgt het partnerpensioen als u overlijdt. Het partnerpensioen vervalt als uw ex-partner eerder dan u overlijdt.
  • Gaan u en uw partner uit elkaar terwijl u nog pensioen opbouwt? Dan heeft uw ex-partner na uw overlijden géén recht op partnerpensioen.
  • Krijgt u na een scheiding een nieuwe partner? Dan heeft uw nieuwe partner ook recht op partnerpensioen als u overlijdt. Maar uw nieuwe partner krijgt niet het hele partnerpensioen. Want een deel gaat al naar uw ex-partner. Alleen als uw ex-partner vóór uw pensioendatum overlijdt, krijgt uw eventuele nieuwe partner recht op het hele partnerpensioen.

Conversie                                                                                                        

  • Uw ex-partner kan zijn of haar deel van uw ouderdomspensioen omzetten in ouderdomspensioen voor zichzelf. Dat geldt ook voor het (bijzonder) partnerpensioen. We noemen dat omzetten van pensioen conversie. Uw ex-partner is dan niet langer afhankelijk van het moment waarop de uitkering ingaat (namelijk uw pensioenleeftijd en/of het moment waarop u overlijdt).
  • U moet daar wel mee instemmen. Dit legt u vast in huwelijkse voorwaarden of in een schriftelijke overeenkomst (echtscheidingsconvenant). Als u heeft ingestemd, kunt u dit niet meer terugdraaien. Overlijdt uw ex-partner eerder dan u? Dan heeft u geen recht meer op dit ouderdoms- en (bijzonder) partnerpensioen. 

Woonde u ongehuwd samen en wilt u afspraken maken over het partnerpensioen? Neem dan altijd contact op met GE Pensioen.